Nový videokurz: 10 základní kroků při léčbě ran

Diagnóza

Správná diagnóza ran je zásadní pro účinnou léčbu a rychlé hojení. Každá rána vyžaduje individuální přístup založený na jejím typu, velikosti, hloubce a také na celkovém zdravotním stavu pacienta. Důležité je rovněž zhodnotit možný vliv zdravotních problémů, jako je cukrovka, které mohou hojení komplikovat.

Podpora vaskularizace a oxygenace

Vaskularizace, neboli prokrvení, je nezbytné pro dodávání živin a kyslíku do oblasti rány, které jsou k regeneraci tkání potřeba. Oxygenace, tedy zajištění dostatečného množství kyslíku, je rovněž nezbytnou podmínku pro úspěšné hojení ran. Kyslíková terapie je proto stále populárnější metodou při léčbě chronických ran. Z našich produktů stojí za zmínku okysličující lokální sprej na bázi hemoglobinu *Granulox, který pomůže zkrátit dobu hojení diabetických vředů.

Prevence a léčba bolesti a ztráty citlivosti

Bolest ran a ztráta citlivosti mohou negativně ovlivnit kvalitu života pacienta. Je důležité tyto symptomy řádně diagnostikovat a léčit. Bolest při chronických i akutních ranách může pomoci vhodné krytí, jako je třeba *Mepilex Ag na popáleniny nebo *Mepilex Border Sacrum pro prevenci a léčbu dekubitů.

Efektivní čištění a debridement

Čištění a debridement jsou základem pro odstranění kontaminace a mrtvé tkáně. Tyto kroky připravují ránu pro další fáze hojení. Používají se různé metody, od manuálního čištění po ultrazvukový debridement. Je důležité tyto postupy provádět opatrně, aby nedošlo k poškození nově se tvořící tkáně.

Prevence a léčba infekce ran a biofilmů

Infekce a biofilmy v ranách mohou výrazně zpomalit hojení a zvýšit riziko komplikací. Základem prevence je udržovat čistotu a používat vhodné přípravky. V případě infekce je nutné rychle zahájit cílenou terapii. Odstranění biofilmů vyžaduje speciální postupy, jako je mechanický debridement. Pro prevenci recidivit je nezbytná edukace pacientů o správné péči.

Podpora vlhkého hojení ran

Vlhké prostředí podporuje rychlejší a efektivnější hojení ran. Podpora vlhkého hojení ran je moderní přístup, který se ukazuje jako velmi účinný v regeneraci tkání. Vlhké prostředí pomáhá udržovat v ráně optimální podmínky pro migraci buněk a tvorbu nové granulační tkáně. To vede k rychlejšímu uzavření rány a snížení rizika infekce. Pro vlhké hojení lze použít čisticí přípravky jako je *Granudacyn sprej a gel a následně i vhodné krytí, které v ráně udržuje vlhké prostředí.

Péče o kůži v okolí rány

Okolní kůže rány může být náchylná k podráždění a poškození. Je důležité ji chránit a hydratovat. Používají se ochranné krémy, jako je hydratační krém pro suchou, citlivou a ekzematickou pokožku *Epaderm Cream.

Kontrola otoku

Otok může vytvářet tlak na ránu a zpomalovat průběh hojení. Je důležité ho zmírňovat prostřednictvím kompresní terapie nebo elevace. Hodnocení příčin otoku je nezbytné pro správný výběr léčby. Pravidelné monitorování a přizpůsobení terapie individuálním potřebám pacienta mohou výrazně zlepšit situaci. Součástí komplexní péče je i edukace pacientů o prevenci otoku.

Kontrola dutin a fistulí

Dutiny a fistule mohou být zdrojem bakterií, zpomalovat hojení a napomáhat šíření infekce. Je důležité zajistit jejich čištění a adekvátní drenáž. Používají se speciální obvazy a techniky, které podporují granulaci a epitelizaci. Monitorování a pravidelná kontrola těchto problémových oblastí jsou pro úspěšnou léčbu klíčové.

Hodnocení léčby ran a prevence

Pravidelné hodnocení léčby ran pomáhá identifikovat, co v rámci léčby funguje a co nikoliv. O průběhu hojení nám mnoho řekne samotná rána a její měnící se podoba. Na základě vyhodnocení úspěšnosti procesu léčby se mohou do budoucna provést potřebné změny.

*Před použitím si pozorně prostudujte návod k použití.

Vstupujete na stránky, které jsou určeny zdravotnickým odborníkům a nikoliv laické veřejnosti.

Kliknutím na tlačítko “Rozumím” potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, čili osobou oprávněnou předepisovat léčivé přípravky nebo osobou oprávněnou léčivé přípravky vydávat. Berete na vědomí, že informace obsažené dále na těchto stránkách nejsou určeny laické veřejnosti, nýbrž zdravotnickým odborníkům, a to se všemi riziky a důsledky z toho plynoucími pro laickou veřejnost.

Rozumím