Rok 2023 v číslech – růst tržeb, snižování emisí a péče o zaměstnance

A jak rok 2023 u nás vypadal v číslech?

Společnost Mölnlycke vykázala v roce 2023 silný růst, přičemž čisté tržby dosáhly 1 924 milionů EUR, což představuje 8% nárůst konstantních měnových kurzů. EBITDA vzrostla o 14 % na 545 milionů EUR, což odráží podstatný organický růst a nárůst podílu na trhu na většině trhů.

Velký shout out udržitelnosti v naší společnosti

Udělali jsme významné pokroky při uvádění do provozu našeho plánu udržitelnosti do roku 2030. Krátkodobé cíle společnosti Mölnlycke na snížení emisí skleníkových plynů byly ověřeny iniciativou Science Based Targets. Pozoruhodný pokrok byl učiněn na naší cestě ke 100% bezfosilní elektřině do konce roku 2024, s 61% podílem bezfosilní elektřiny v roce 2023. Dosáhli jsme také 20% snížení celkových emisí skleníkových plynů v celém hodnotovém řetězci ve srovnání roku 2021.

"V roce 2023 jsme pokračovali v provádění strategie pevně zakořeněné v zákaznickém průzkumu a orientované na vedoucí postavení v udržitelné, digitální, a na zákazníka zaměřené zdravotní péči. Díky silnému růstu a podstatnému zlepšení ziskovosti jsem přesvědčen, že jsme na správné cestě."

Zlatko Rihter generální ředitel

Hlavní přednosti inovace a kvality

Pro zlepšení chirurgického výkonu představila společnost Mölnlycke technologii ručního skenování využívající umělou inteligenci a strojové učení pro optimální padnutí rukavic, uvedla na trh Mepilex® Up v USA, globálně upgradovala rodinu produktů Mepilex® Border Post-Op a zaregistrovala Hibiwash® – novou barvu- a receptura Hibi bez parfemace. Úspěšně jsme také dokončili přechod na Medical Device Regulation (MDR), jedna z prvních společností MedTech, která tak učinila.

Strategické investice

Společnost Mölnlycke zajistila dlouhodobé financování prostřednictvím eurobondu ve výši 400 milionů EUR a revolvingové úvěrové facility ve výši 350 milionů EUR. Rozhodli jsme se také investovat 60 milionů EUR do zvýšení výrobní kapacity, včetně nové výrobní linky Mepilex Border Flex a nové sterilizační jednotky Ethylene Oxide ve Finsku.

Vstupujete na stránky, které jsou určeny zdravotnickým odborníkům a nikoliv laické veřejnosti.

Kliknutím na tlačítko “Rozumím” potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, čili osobou oprávněnou předepisovat léčivé přípravky nebo osobou oprávněnou léčivé přípravky vydávat. Berete na vědomí, že informace obsažené dále na těchto stránkách nejsou určeny laické veřejnosti, nýbrž zdravotnickým odborníkům, a to se všemi riziky a důsledky z toho plynoucími pro laickou veřejnost.

Rozumím